A garcinia cambogia, indiai nevén Malabar tamarind gyümölcs friss termését soha nem fogyasztják nyersen. A betakarítását követően héját, húsát és magját szétválasztják.
Héját addig szárítják, amíg színe szénfekete, íze savanykás nem lesz.
A héjának értékes vegyülete, a hidroxi-citromsav fogyókúrás étrend-kiegészítők elengedhetetlen komponense, ill. az indiai gasztronómia curry fűszerkeverék komponensként ételízesítésre használják. A szárított héját az állatgyógyászatban is felhasználják, a szarvasmarhák szájbetegségének kezelésére készítenek gyógyszert.
Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a Malabar tamarind több irányból támogatja a testtömeg csökkentését. Csökkenti az étvágyat, ill. testzsírarányt, továbbá módosítja az ún. lipogenezist. Hatékony a zsír- és szénhidrát anyagcserében, mely jótékonyan hat a vérzsírra (triglicerid), össz-koleszterinre, vércukorszintre, valamint az étkezés utáni inzulin-érzékenységre.
Összefoglalva elmondható, hogy a Garcinia cambogia nemcsak egy „szimpla” indiai fűszernövény, hanem fogyókúrás étrend-kiegészítésre is alkalmazható étvágycsökkentő, zsíranyagcserét szabályozó előnyös tulajdonsága révén.