Vércukorszint, diabetesz
A vércukorszint a vérplazmában adott pillanatban megmért, meghatározott vércukor mennyisége. Elsődleges cél a vénás vérből laborvizsgálat során meghatározni az étkezést megelőző vércukor szintet.
A normál vércukorszint-tartomány a 4,0-6,9 mmol/l. Ha ettől eltér, akkor már figyelni kell az esetleges cukorbetegség fennállására. Fontos ugyanakkor tudni, hogy normális vércukorszint mellett is fennállhat cukoranyagcsere-zavar, ha a szervezet fokozott inzulintermeléssel még képes megfelelő értéken tartani a vércukorszintet. Ez az inzulin-rezisztencia.
Az Ayurveda elsődleges célja a vércukor szintjének csökkentése, az okok feltárása, és, hogy segítse egyensúlyban tartani és megújítani a szervezetet.
Az étkezés mellett ugyanolyan lényeges az emésztés, nem mindegy tehát, hogy mit, mennyit és mikor fogyasztunk. Emésztésünk lelassulhat a nem friss ételektől, a nem nyugodt környezetben étkezünk, ill. ha éjszakára nehéz ételeket fogyasztunk. testtípusoknak megfelelő étkezési stratégia felállítása szükséges, ha kialakult ez a betegség.
Egyen friss fűszereket (gyömbért, borsot, római köményt és kurkumát), főtt ételt egyen, mert könnyebb megemészteni. Egyen gyümölcsöt, igyon gyümölcslevet. Lehetőség szerint ugyanabban az időben étkezzen.
A dél tájban fogyasztott ebéd legyen a legnagyobb étkezés a nap folyamán, ekkor a legerősebb ugyanis az emésztés. Csak kora este legyen a vacsora, hogy még lefekvés előtt megeméssze.
A nem megfelelő emésztés krónikus diabéteszhez vezethet. Vigyázzon hát!