Leírás és Paraméterek
Az okra évezredek óta termesztett zöldség, az ősi egyiptomiak gyakran fogyasztott, egészséges zöldségféléje.
Itthon is egyre több helyen lehet kapni, sőt van, aki már a termesztésével is próbálkozik. Nem csoda, nagyon ízletes zöldség. Bámia néven is ismerik.
Számos pozitív egészségügyi hatása miatt egyre inkább kedvelik nemcsak a vegetáriánusok, de a hagyományos étrendet követők is.
Ásványi anyagok, vitaminok: A, B1, B2, B3, C, E és K vitaminok. Kalcium, vas, magnézium, potassium, cink. Ezen kívül nagyon magas a rosttartalma, ennek köszönhetően segíti az emésztésünket, biztosítja az egészséges bélmozgásokat. Azoknak, akik hajlamosak a székrekedésre, különösen ajánlott a fogyasztása.
A fiatal, paprikára emlékeztető termését sokféle módon lehet elkészíteni, pl. levesbe, egytálételekbe, süthetjük is. Az íze enyhe és sokféleképpen variálható, így az erősebb fűszerezést is elviseli. Amerikában pl. olajban sütik meg. Az egész arab világban, a Balkán félszigeten, Mediterrán vidékeken, Indiában, Pakisztánban, szinte mindenhol mindennapi zöldségnek számít.
Mivel rost-dús, kutatások bizonyították, hogy hozzájárulhat bizonyos típusú daganatos betegségek, de cukorbetegségek megelőzésében is. Gátolja, hogy a szervezet túl sok koleszterint vegyen fel az ételekből, így a koleszterinszint-csökkentésében is szerepet játszhat.
Hogyan használja? Kiváló egytálételként, de ételsűrítő hatása is van. Sütve, vagy salátaként, a többi zöldséggel keverve, vagy épp lecsó formájában fogyasztható. Savanyítható, mint bármilyen csalamádé. Főzheti kókusztejes curry-féleségekhez, töltheti különböző finomságokkal, főzheti levesbe.
Kiszerelés: 400 g
fotó: pixabay