Leírás és Paraméterek
Kapor
(ANETHUM graveolens)
A kapor gyógy-és fűszernövény. Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas káliumtartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél. A tibeti, ájurvédikus és kínai orvoslásban is ismert a kapor, mint emésztést segítő gyógynövény, különösen gyerekek és idősebbeknek ajánlják. Nemcsak a tökfőzelékbe érdemes rakni, egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságait is bátran lehet hasznosítani. Nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns, kiváló C-vitamin forrás. Tartalmaz még A-vitamint, B1,- B2, -B3,- B6,- E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot. Gyomorerősítő hatása közismert, de vizelethajtóként is számon tartják, valamint nyugtató és antibakteriális hatása van. Baktériumellenes hatása is igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben és szervezetünk más tájain.