Gluténmentes kínálat
A lisztérzékenység kialakulásáért a búza- (árpa, rozs) fehérje egyik összetevője, a glutén felelős. Ha lisztérzékeny személy huzamosabb időn keresztül gluténtartalmú ételt fogyaszt, a vékonybélben található bélbolyhok károsodni kezdenek, és ez a tápanyagok felszívódást nehezíti meg. Ennek következménye, hogy a tápanyagok nem tudnak hasznosulni, és megfelelő felszívódás nélkül távoznak a szervezetből. Ez hosszú távon hiányállapotot idéz elő, melynek első jele rendszerint a fogyás és/vagy a folyadék-visszatartás.
Ha a vérben található fehérjeszint az említett felszívódási zavarok miatt lecsökken, gyakran jelentkezik ödéma különösen a boka és a lábfejek területén.
Lisztérzékenység esetén a zsírban oldódó vitaminok felszívódása is csökken. A D-vitamin és a kalcium hiánya csontritkuláshoz vezethet, a kálium és a magnézium felszívódási zavara izomgyengeséget, a K-vitamin hiánya pedig vérzékenységet okozhat. A vas és a B12 -vitamin csökkent felszívódása miatt vérszegénység is kialakulhat.
A nem diagnosztizált és kezeletlen lisztérzékenység igen sok problémát válthat ki. Bővebb információt itt>>> olvashat.