A laskagomba kedvező egészségügyi hatásai
Az utóbbi időkben egyre több tanulmány jelenik meg a gombák gyógyító hatásairól. Nem kivétel ez alól a shiitake (laskagomba), amelyben készült gyógyhatású készítményeket a Távol-Keleten kívül már Finnországban, Csehországban és Szlovákiában is gyártanak és forgalmaznak.
Nálunk még nem olyan jelentős a termesztése, mégis jó, ha tudjuk egészségügyi hatásait:
* Igen figyelemre méltó a gombának a vérkoleszterin, valamint a vérlipoprotein szintre kifejtett hatása. A magas koleszterinszint jelentős rizikófaktor az ember szív- és érrendszeri megbetegedéseinél, érelmeszesedéseknél. Állatkísérletek eredménye, hogy a szárított laskagomba tápanyagba keverésével (6 hónapon át) csökkentette a koleszterin- és trigliceridszintet. Ezért a laskagombából gyógyhatású termékeket, a vérkoleszterin szintjének harmonizálására.
* A szervezetben keletkező szabad gyökök daganatképződéshez, reumás megbetegedésekhez, gyulladásokhoz, érelmeszesedéshez stb. vezethetnek. A laskagomba vizes kivonata antioxidáns hatást mutat. Kimutatták tumorra fejtett gátló hatását is.
* Ázsiában a különböző laskagomba-fajták vérnyomáscsökkentő és daganatnövekedést gátló hatását mutatták ki állatkísérletek során.
* Magyarországon a laskagomba fogyasztása még nem terjedt el igazán. S bár az emberek egészségügyi állapota nagyon rossz (Európa legbetegebb népe vagyunk), még nagyon sokan nem bíznak a természet által biztosított gyógyításban, ill. egyes betegségek megelőzésében. A gomba ára általában sokkal kedvezőbb az európai országok áraihoz képest, ezért itt lenne az ideje, hogy megismerjük és többre értékeljük ezt az igazán finom, ízletes gombát.