Ganoderma

Szinte az egész világon elterjedt, fákon parazita gombafaj, de sok rokonfaja ismert.
Magyarországon elsősorban tölgyesekben lelhető fel.
Étkezési jelentősége nem kérdéses, Kelet–Ázsiában gyógyszerként alkalmazzák, az immunrendszer és a máj erősítése, valamint az anyagcsere-folyamatok felgyorsítása. felhasználják.
A kínai elnevezése „szellemnövényt” jelent, „a halhatatlanság gombája”, „tízezer éves gomba” és a „spirituális erő gyógynövénye”. Kínában úgy is tekintenek rá, mint a „gyógynövények királyára” és a hagyományos kínai orvoslásban gyógygombaként alkalmazzák. Ott a ginzeng-gel egyenértékű.
Az utóbbi 20 évben rengeteg új tudományos közlemény jelent meg gyógyító hatásáról, többek között igazolttá vált:
- a szív- és érrendszerre kifejtett kedvező hatása,
- az idegrendszeri nyugtató hatása,
- immunrendszer-támogató valamint
- gyulladáscsökkentő hatása is.
Napi rendszeres, kis mennyiségű (1-2 mokkáskanálnyi) őrlemény fogyasztása hozzájárul a szervezetünk vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, aminosavakkal történő feltöltéséhez is.
Ez a gomba az egyik fő összetevője 2 szuper kávénak, a Black Coffee-nak, és a Cappuccino-nak.