Leírás és Paraméterek
Nagyon sokan ismerik és használják az olívaolajat, szinte bemutatni sem kell. Több nagy tanulmány is bizonyította már, hogy azoknál, akiknek az étrendjében megtalálható az extra szűz olívaolaj, kisebb a szívbetegségek kockázata. Abban ugyanis olyan aktív vegyületek találhatóak, amelyek segíthetnek a magas vérnyomás csökkentésében, és az érfalak rugalmasságának megőrzésében.
Az olívafa terméséből, sajtolásos technikával kinyert olajat minősége szerint osztályozzák. Az extra szűz kifejezés az első mechanikai sajtolásból származó olajat jelenti, ez a legjobb minőségű, jobb az íze és a tápértéke is.
A szűz olívaolaj már a második vagy harmadik sajtolásból származik, még mindig mechanikai úton.
A sima, nem szűz olíva már a negyedik sajtolásból származik, és nem tisztán mechanikai úton nyerik, hanem plusz hőhatással és vegyi kezeléssel, ezért ez a leggyengébb minőségű. Hasznos élettani hatásai miatt azonban érdemes a legjobb minőségű olajat választanunk.
De nézzük, melyek ezek a jótékony hatások?
Bőrünk egészségének megőrzésétől egészen súlyos betegségek megelőzéséig sok mindenben segíthet bennünket.
Koleszterinszint csökkentése Az olívaolajban levő telítetlen zsírsavak csökkentik a "rossz" koleszterinszintet, de nem befolyásolják a "jó" koleszterinszintet és triglicerid szintet. Amikor csak lehet, érdemes olívaolajat használni a főzéshez, de a legjobb hidegen, salátákhoz, öntetekhez vagy szendvicsekhez használni.
2. Csontritkulás elleni küzdelem Friss tanulmányok szerint a rendszeres olívaolaj fogyasztás eredményesen lép fel hosszú távon a csontritkulás ellen, segíti a csökkenteni annak kockázatát.
3. Segítség az emésztésnek Éhgyomorra fogyasztott evőkanálnyi olaj serkenti az emésztést, enyhíti a gyomorrontást, puffadást és gyomorégést. Az olívaolaj valóságos terápia az emésztőrendszer számára, mert serkenti az anyagcserét, elősegíti az emésztést.
4. Védelem gyomorfekély ellen Legfrissebb kutatások szerint az olívaolajban lévő antioxidánsok – több betegség megelőzése mellett – sikeresen veszik fel a harcot a gyomorfekélyek 60-70%-át okozó Helicobacter pylori nevű baktériummal. Az olívaolaj antibakteriális hatása eddig ismeretlen volt a tudomány számára.
5. Hatásos eszköz bőrszárasság ellen Az olívaolajból készült szappa