1 Víz
Oldószer, általában sómentes vagy desztillált víz, aránya 0-80 százalék lehet. Ha az O/V- olaj a vízben krémeket fölhígítjuk, lotionokat (tejeket) kapunk.
2 Krémalap
Zsírok, olajok, viaszok, zsírszerû anyagok, kõolajszármazékok. Elõfordul, hogy egy- egy alkotó többfunkciójú, például emulgeátor, lipid, tenzid is egyben. Egyes zsírkomponensek önemulgeálók. Tipikus krémalapok: növényi olajok, lanolin, vazelin, sztearin.
3 Emulgeátor
A víz és az olaj tartós keverékét stabilizáló, elõsegítõ anyag, emulzióképzõ. Ha az emulgeátor vízben oldódik jobban, vízvonzó hatása erõsebb, akkor hidrofil O/V-emulgeátorról (matt krém), ha zsírban oldódik jobban, lipofil V/O-emulgeátorról, illetve emulzióról beszélünk (fényes krém). Az emulgeátorok java része szintetikus (például gliceril-, szorbitán-, PEG-származékok), de vannak természetes emulgeátorok is (például a lecitinek).
4 Sûrítõ
Kemény zsírok, viaszok, melyek a készítmény állagát (keménységét) adják, például kakaóvaj, cetzsírpótló, gliceridek, zsíralkoholok.
5 Hatóanyag
Bõrpuhító, regeneráló, nyugtató, nedvesítõ (hidratáló), sebgyógyító, fényvédõ anyagok.
6 Illatanyag
Illóolajok, parfümök, melyek elfedik a krém alapszagát, kellemesen illatosítják a bõrt. Ezeket gyakran oldódáskönnyítõvel viszik a krémbe.
7 Tartósítók
Megakadályozzák a krém romlását. A szintetikus baktériumölõk és avasodásgátlók (antioxidánsok) gyakran megterhelik, izgatják a bõrt, és allergiát is okozhatnak.
8 Segédanyagok
Savfokszabályzók, stabilizátorok, gélképzõk, oldódáskönnyítõk, oldószerek, a készítményt nedvesen tartó anyagok (glicerin, szorbit).